Maitake: Werking en Voordelen van de Koning van de Paddenstoelen (2024)

Maitake: Werking en Voordelen van de Koning van de Paddenstoelen (1)

Maitake, Koning van de paddenstoelen

De traditionele geneeskunde uit oosten (Ayurveda) brengt ons weer een fantastische paddenstoel. Maitake, ook wel eikhaas genoemd, is geliefd vanwege zijn aromatische smaak én de gezonde voordelen.

De maitake paddenstoel heeft een stimulerend effect en ondersteunt de weerstand. Deze dansende paddenstoel wordt aanbevolen bij vermoeidheid, zwakheid en periode van herstel.

Kortom, we gaan het hebben over de “Koning van de paddenstoelen”. Ontdek de verrassende voordelen van Maitake, samen met de dosering en de eventuele bijwerkingen.

Wat is maitake?

Maitake is een gaatjeszwam waarvan de vruchtlichamen in grote bundels groeien aan de voet van loofbomen, vooral eikenbomen. Het is een parasitaire paddenstoel die de wortels van levende bomen aantast en in het hout wit rot veroorzaakt.

Onmiddellijk gevaar voor de boom is er daarbij niet, want de zwam kan jarenlang verschijnen zonder dat zijn gastheer er opvallend onder lijdt. Bundels van de eikhaas kunnen wel een diameter van een 50 tot 60 cm bereiken.

In de Chinese geneeskunde wordt maitake veel gebruikt. Ten eerste vanwege de gezonde werking die deze paddenstoel heeft. Ten tweede vanwege de culinaire kwaliteiten. Je kan eikhaas bereiden door ze te bakken, roosteren en koken. Het vruchtvlees is wit en krokant. Echter zodra je de paddenstoel gebruikt voor kookkunsten gaan er helaas veel voedingsstoffen verloren.

Maitake extrakt is echter ook verkrijgbaar als supplement in poedervorm, vloeistof of als maitake capsule, waarbij de belangrijkste voedingsstoffen wel behouden zijn!

Maitake Grifola Frondosa

Een mond vol ‘maitake grifola frondosa’ oftewel in het Nederlands eikhaas paddenstoel. De Latijnse naam is dus Grifola Frondosa, wat ‘vol met bladeren’ betekent. Als je de maitake paddestoel ziet, begrijp je waar deze paddenstoel bladeren naam vandaan komt.

In Nederland en België worde de naam Maitake en Eikhaas gebruikt. Voor de Franstalige Belgen is deze superfood verkrijgbaar onder de naam ‘poule de bois’, wat boskip betekent. In het Engels heet het ‘Hen of the woods’ en heeft als bijnaam dansende paddenstoel. Wil je in Duitsland maitake bestellen, dan kan je dit doen onder de naam ‘Klapperschwamn’.

De Koning van de paddenstoelen

Maitake of Grifola frondosa is een eetbare paddenstoel uit Oost-Azië, die nu over de hele wereld wordt gekweekt vanwege zijn voedingswaarde en gezonde voordelen. In het wild vormt het tijdens de herfst maanden enorme clusters aan de boombasis, waaraan je de eikhaas herkennen kan. Dankzij het indrukwekkende formaat heeft het deze paddenstoel de bijnaam opgeleverd “De koning van de paddenstoelen”.

Deze paddenstoel is recentelijk in het westen populair geworden vanwege zijn gezonde en vitaliteit bevorderende effecten. Mensen uit Japan en China gebruiken het echter al eeuwenlang in hun keuken en in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. De vraag of eikhaas eetbaar is, hebben we bij deze dan ook beantwoord.

Wist je dat in het Japans maitake ‘dansende paddenstoel’ betekent? De legende zegt dat mensen een vreugdedans maakten bij het vinden van deze paddenstoel in het wild, wetende over zijn “helende” eigenschappen.

Traditioneel en modern gebruik

Oude medische geschriften uit het oosten noemen maitake als een krachtig middel om de levenskracht te stimuleren. Traditionele Chinese geneeskunde gebruikt deze paddenstoel als adaptogeen; een tonicum om het lichaam in balans te brengen en de stressbestendigheid te ondersteunen.

In de moderne geneeskunde gebruiken mensen voornamelijk maitake om de immuniteit en weerstand te ondersteunen.

De voor- en nadelen van superfoods maitake paddenstoel op een rij:

Positieve werking:
– Stimuleert de immuunrespons*
– Ondersteunt de weerstand*
– Ondersteunt de stressbestendigheid*

De bijwerking maitake:
– Kan allergische reacties veroorzaken.
– Onbekend of het veilig is voor gebruik bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
– Actieve componenten en werkingsmechanisme.

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Maitake: Werking en Voordelen van de Koning van de Paddenstoelen (3)

Voedingswaarde champignon maitake

Dat maitake gezond is, bewijst wel de voedingswaarde van de reishi shiitake maitake champignon. Verse paddenstoel eikhaas van 70 gram levert slechts 22 calorieën op en bevat 1,4 g eiwit, 4,9 g koolhydraten en 0,1 g vet. Maitake-paddenstoelen zijn een uitstekende bron van bèta-glucaanvezels, vitamine D en fosfor. De voedingswaarde van de champignon maitake op een rij:

 • Calorieën: 22
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 0,7 mg
 • Koolhydraten: 4,9 g
 • Vezel: 1,9 g
 • Suikers: 1,5 g
 • Eiwit: 1,4 g
 • Vitamine D: 20 mg
 • Fosfor: 52 mg
 • Kalium: 143 mg
 • Koolhydraten

Een portie verse maitake-paddenstoelen bevat slechts 4,9 gram koolhydraten, waardoor het een koolhydraatarm voedingsmiddel is. Champignons kunnen koolhydratenrijke ingrediënten en voedingsmiddelen vervangen (evenals vetrijke en calorierijke voedingsmiddelen zoals rood vlees).

Vetten

Maitake-paddenstoelen bevatten verwaarloosbare vetten, met slechts 0,1 gram vet per portie. De bereiding van het koken zal echter het vetgehalte van de paddenstoelen veranderen, vooral als je olie of boter gebruikt bij de bereiding.

Eiwit

Hoewel Grifola Frondosa vol zit met andere voedingsstoffen, zijn ze eiwitarm voedsel. Een portie van 70 gram paddenstoelen bevat slechts 1,4 gram eiwit.

Vitamines en mineralen

Net als andere paddenstoelen soorten bevat Grifola Frondosa vitamines en mineralen. Een enkele portie maitake paddenstoelen bevat 20 mg vitamine D, 52 mg fosfor en ongeveer 143 mg kalium.

Calorieën maitake paddestoelen

70 gram verse Maitake paddenstoelen bevatten ongeveer 22 calorieën.

Samengevat is de eikhaas een geweldige bron van vitamine D en andere mineralen, waaronder fosfor en kalium. Een portie verse maitake mushroom is voedzaam en levert minimale calorieën, eiwitten en vet op.

Bijwerkingen Maitake

Het consumeren van maitake paddenstoelen als voedsel wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Er is verder weinig bekend over de bijwerkingen of veiligheid van regelmatig of langdurig gebruik van maitake paddenstoelen extract.

Bijwerkingen Maitake-supplementen zouden een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicijnen. Zoals bloedsuiker verlagende medicijnen en bloedverdunners. Het wordt ook aangeraden om maitake niet te gebruiken gedurende twee weken voor een geplande operatie.

In sommige gevallen kan een voedingssupplement product doses afgeven die verschillen van de gespecificeerde hoeveelheid voor elk kruid. In andere gevallen kan het product verontreinigd zijn met stoffen zoals metalen. Koop daarom altijd bij een vertrouwde leverancier je voedingssupplementen, zoals Spiruella. Onze producten zijn veilig en zuiver.

De veiligheid van het supplement is niet vastgesteld bij kinderen, vrouwen die zwanger zijn, moeders die borstvoeding geven, mensen met medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken.

Hoewel allergieën voor paddenstoelen, waaronder Lions Mane, Reishi en Maitake, zeldzaam zijn, moeten mensen met een schimmelallergie deze paddenstoelen vermijden.

Eikhaas/Maitake kopen

Het maitake extract is online verkrijgbaar als maitake champignon extract. Geniet van de smaakmaker en de gezonde voordelen door eikhaas kopen online. Mensen gebruiken maitake om de immuniteit, weerstand en stressrespons te ondersteunen.

Wil je ook de verrassende voordelen van maitake ontdekken? Koop dan de cordyceps fungus paddenstoel in poedervorm bij Spiruella. Wij verkopen alleen hoge kwaliteit en zuivere supplementen.

Maitake paddenstoel kopen kan je direct online doen in onze webshop. Heb je vragen over grifola frondosa kopen, of wil je meer weten over de magische maitake werking? Contacteer ons dan, we staan je altijd graag te woord.

Quick View

Paddenstoelen

Maitake Poeder Biologisch

15,9547,50

Opties selecteren

Interesse in andere Paddenstoelen? Kijk dan ook eens bij de voordelen en werking van Lions Mane , Chaga , Shiitake , Reishi en Cordyceps.

Lions mane kopen doe je hier!

Cordyceps Sinensis Poeder Biologisch

Maitake: Werking en Voordelen van de Koning van de Paddenstoelen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6283

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.